Przepis ponownie zaczerpnięty z Kukbuka.
Lista zakupów
10 - 12 jaj przepiórczych
2 szklanki świeżo startego parmezanu
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu
łyżeczka świeżych listków tymianku
1 łyżeczka pasty truflowej
sól i pieprz do smaku
Za pierwszym razem warto mieć kawałek parmezanu w zapasie (ja dopiero przy trzecim koszyczku załapałam, o co chodzi).
Za Kukbukiem: „Jajka gotujemy na twardo, ścinamy kawałek, by odsłonić żółtko”.
Ten etap nie wymaga myślenia ani zręcznych palców. Wystarczą 3 -4 minuty gotowania.
„Przygotowujemy koszyczek ze startego parmezanu: na papier do pieczenia ścieramy około pół szklanki parmezanu na dość drobnej tarce, rozkładamy równomiernie w okrąg na papierze, wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 sekund. Wyjmujemy i formujemy z parmezanowej masy koszyczek, używając małej szklaneczki lub filiżanki. Czekamy aż ostygnie.”
Po pierwsze – to naprawdę ważne, żeby parmezan był starty na wiórki (z płatków nie wychodzi).
Po drugie – szklanka, filiżanka, słoiczek, powinny mieć jak najmniej płaskiego dna (dobrze jest, jeśli rozszerzają się ku górze).
Po trzecie - koszyczki zaczęły mi wychodzić dopiero wtedy, kiedy formowałam je „do góry nogami (denkiem)”, delikatnie otulając słoiczek papierem z parmezanem i dociskając.
Po czwarte – uwaga przy zdejmowaniu koszyczka ze słoika, za ciepły traci kształt, za zimny - przywiera i się kruszy. Pomaga włożenie go przed zdjęciem na 30 sekund do zamrażarki.
„W koszyczku układamy łyżkę majonezu wymieszanego z jogurtem i tymiankiem, na tym układamy 3 jajka na osobę. Dodajemy odrobinę pasty truflowej na każde jajko. Doprawiamy solą i pieprzem”.
Pastę truflową można zastąpić odrobiną truflowego pesto albo pastą oliwkową.
I podziękowania dla Kukbuka, bo bez tej motywacji za nic nie chciałoby mi się pleść parmezanowych głupotek.
Katarzyna
Ciekawa ozdoba wielkanocnego stolu i piekne zdjecia
OdpowiedzUsuń