środa, 2 kwietnia 2014

Greckie stifado

Każda rodzina ma swoje danie popisowe. Oprócz wspomnianej kiedyś przerażającej mnie zupy cytrynowej, którą niedługo postaramy się z Kasią zrobić i może jakoś ją uczłowieczymy, w moim domu jest to aromatyczny grecki gulasz – stifado. Co jakiś czas moi rodzice dzwonią do mnie z propozycją wypełnienia mi czasu i już wiem - będę wszystkich karmić. Wcześniej gotował je mój tato, ale kiedy okazało się, że robię to lepiej, honor rodzinny spoczął w moich paluszkach. Zachodzi tu również pewne przypuszczenie, że wyręcza się córką, karmiąc ją komplementem, a sam w tym czasie czyta książkę. Ech, ważne, że jedzą i chwalą.

Potrawa jest prosta, jednogarnkowa, dla nas wzbudzająca wspomnienia wspólnych obiadów.

Lista składników:

750 g wołowiny
1/2 kilograma małych cebulek, mogą być szalotki
pół butelki przecieru pomidorowego, można go delikatnie rozcieńczyć wodą
3-4 ząbki czosnku
1-2 laski cynamonu lub pół łyżeczki sproszkowanego
pieprz w ziarnach (10-14 ziarenek)
2-3 listki laurowe
2-3 goździki
3 ziarnka ziela angielskiego
oregano do smaku
sól, pieprz do smaku
pół szklanki wytrawnego czerwonego wina, ale zachęcam do wypróbowania drugiej metody, mianowicie wlewamy pół szklanki greckiego wina Mavrodafne, gęstego i słodkiego





















Kroimy wołowinę na kawałki i obsmażamy je w garnku z grubym dnem na oliwie z oliwek, mieszając. Kiedy się lekko zrumienią ze wszystkich stron, zalewamy przecierem pomidorowym, zmieszanym z wodą, dodajemy kilka ząbków czosnku, przyprawy i mnóstwo małych cebulek. I tu tkwi cały urok tego gulaszu, mięciutkie nasiąknięte przyprawami i sosem szalotki. Cała kuchnia za chwilę zacznie pięknie pachnieć.

























Gotujemy, aż mięso będzie miękkie, a sos gęsty. Stawiamy na stole, głośno mówiąc:'Opa'! Do stifado pasuje wszystko: ryż, bulgur, aromatyczne ziemniaki z piekarnika, kasza gryczana. Sycące danie na chłodne dni.

Jeśli zostaną Wam cebulki, następnego dnia można wymieszać je z ryżem, groszkiem, posypać startym żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku.

Atena

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz